Kanserojen NGHT
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 İngiliz Said Paşa ve Günlüğü (Jurnal)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
TERLAN
Kurucu
Kurucu
TERLAN


İngiliz Said Paşa ve Günlüğü (Jurnal) Q9tdm
İsim İsim : Mehdin
Cinsiyet Cinsiyet : Erkek
Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 3884
Başarı Puanı Başarı Puanı : 8820
+ Rep Puanı + Rep Puanı : 9
Doğum tarihi Doğum tarihi : 01/08/96
Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 03/07/13
Yaş Yaş : 27
Nerden Nerden : >Diyarbakır<
Hobiler Hobiler : Kitap okumak :)
Lakap Lakap : Tertions <3

İngiliz Said Paşa ve Günlüğü (Jurnal) Empty
MesajKonu: İngiliz Said Paşa ve Günlüğü (Jurnal)   İngiliz Said Paşa ve Günlüğü (Jurnal) EmptyÇarş. Ağus. 14, 2013 12:05 am

Yakın Tarihimize Dair Yeni Bir Kaynak Eser,

İNGİLİZ SAİD PAŞA’NIN GÜNLÜĞÜ (JURNAL)

Arı Sanat Yayınlarından Çıktı




Click the image to open in full size.



Kitabı okurken Said Paşa ile birlikte İmparatorluk coğrafyasında gezinecek, dönemin en hararetli olaylarına tanık olacaksınız.

İngiliz Said Paşa, genellikle Sultan II. Abdülhamid devri başları mevzu bahis olduğunda anılan, Midhat Paşanın sürgünü ve Ali Suâvi hadisesi sebebiyle adı sık sık telaffuz edilen biridir. Ancak bu telaffuz genelde dar bir çerçeve içerisinde kalır. Dahası Mâbeyn’de görev aldığından yer yer zamanın Mâbeyn Başkâtibi Küçük Said Paşa ile karıştırılır.

Mühendishâne’den mezun olduktan sonra İngiltere’de gönderilen ve Edinburg Üniversitesi’nde eğitimin alan Said Paşa, üniversitenin yanı sıra çeşitli fabrikalarda uygulama eğitimi de görmüş, İngiliz dili ile kültürünü yakından tanımış, İngiltere’de dostluklar kurmuştur.

Click the image to open in full size.Said Paşa'nın Çemberlitaş II. Mahmud Türbesindeki Mezarı



Görevlerinde, İngiliz basınının daima ilgisini çeken Paşa’ya “İngiliz Said” denmesi de hiç şüphesiz bir tesadüf değildir. Nitekim ülkesinden döndükten sonra Osmanlı Devleti’nde İngiliz etkisinin en çok hissedildiği kurum olan, Bahriye’de görevlendirilmesi bağlamda değerlendirilebilir.

Bununla birlikte Said Paşa’nın hayatı çok farklı bir çizgide seyretmiştir. Uzun yıllar İngiltere’de bulunduğundan genellikle İngiliz tesirine açık noktalardaki vazifelere getirilir. Öncelikle İngiliz nüfuzunun en çok kendisini hissettirdiği bahriyede, İngiliz desteğine ihtiyaç duyulduğu dönemde Mâbeyn’de görevlendirilir. İngiliz basınına bakıldığında bu görevlendirmelerin memnuniyetle karşılandığı veya azledilmesinin teessüfe yol açtığı görülmektedir.

Öte yandan, üzerinde açık bir Avrupa desteği olan Midhat Paşa’nın azli ve sürgününü, Tersâne Konferansı kararlarının hafifletilmesini veya Ayastefanos Anlaşmasının, Kıbrıs verilerek Berlin anlaşmasında baypas edilmesini Sultan II. Abdülhanmid, hep Said Paşa eliyle gerçekleştirmiş, böylece İngiliz desteğini veya tepkisini, asgariye taşımaya çalışmıştır.

Nitekim Sultan Hamid, Zeytun Ermeni olaylarında “İngilizleri yemlemek” için yine Said Paşa’nın eline ihtiyaç duymuş, İngilizlerin atanan her görevliyi şikâyet konusu ettiği bir anda son bir hamleyle Said Paşa sahaya sürmüştür.





Click the image to open in full size.

Said Paşa’nın Günlüğü (Jurnal)


Said Paşa, Mâbeyn’de göreve başlamasının hemen ardından “Jurnal” adını verdiği bir günlük tutmaya başlamıştır. Olayları günü gününe işlediği bu eser, gerek İstanbul, gerekse taşradaki faaliyetlerini, gözlem ve tahlillerini içerir. Zeytun Ermeni olaylarına dair önemli bilgiler verdiği gibi Taif’e sürülen Damat Mahmud Paşa’nın Taif mektupları veya Konya valilik yılları gibi pek çok konuyu işler. Yakın dönem tarihi kaynakları arasında sayılabilecek niteliktedir.



Olayları günü gününe anlatan eser, Tanzimat’tan sonra neredeyse moda haline gelerek, pek çok devlet adamı, edebiyatçı, hekim, hatta memurun kaleme aldığı hâtırât özelliklerinden farklıdır. Kendi zamanı içerisinde oldukça nâdir ve Avrupaî bir tür niteliğindedir.




Yanda, Said Paşa’nın Jurnal adlı bir eserinden bir klişesi görülmektedir. Eserden önemli kısımlar yeni harflere çevrilerek “İngiliz Said Paşa ve Günlüğü” adlı kitap içierisine eklenmiştir




Click the image to open in full size.

İngiliz (Eğinli) Said Paşa'nın Konya Valiligi Döneminde Yaptırdığı Konya Valilik Binası
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://notnullteam.yetkin-forum.com
 
İngiliz Said Paşa ve Günlüğü (Jurnal)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bir Çiftin Günlüğü
» Ezginin Günlüğü - Sigaramın Dumanı
» William Morris, İngiliz yazar ve şair
» Fransızca anlamı ingiliz çorbası olan tatlı hangisidir?
» Hangi ürün adını eski bir ingiliz başbakanından alır?

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Kanserojen NGHT :: Kültür,Sanat ve İnsan :: Hobileriniz :: Kitap Tanıtımları-
Buraya geçin: